NPTEL The Joy Of Computing Using Python Week 4 Assignment Answer 2023

admin
10 Min Read

NPTEL The Joy Of Computing Using Python Assignment Answer

The joy of computing using python 1

NPTEL The Joy Of Computing Using Python Week 4 Assignment Answer 2023

1. What is a magic square?

A square grid of letters
A square grid of numbers where the sum of the rows, columns, & diagonals are equal
A special kind of card trick
A term used in cryptography

Answer :- For Answer Click Here

2. In a 3×3 magic square, what is the magic constant?

  • 3
  • 6
  • 9
  • 15
Answer :- For Answer Click Here

3. Which of the following is NOT a property of a magic square?

  • The sum of each row is equal
  • The sum of each column is equal
  • The sum of each diagonal is equal
  • The sum of each individual element is equal
Answer :- For Answer Click Here

4. What will be the output of the following code?

w4q4
  • A magic square of size 2.
  • A magic square of size n.
  • A magic square of an even size.
  • A magic square of an odd size.
Answer :- For Answer Click Here

5. What will be the output of the following code?

w4q5

  • Sorted List(L) containing random elements between 0-10 in descending order.
  • Sorted List containing random elements between 0-10 in ascending order.
  • Sorted List containing elements between 0-10.
  • Sorted List containing elements between 0-9 in ascending order.
Answer :- For Answer Click Here

6. Which code will generate all prime numbers between 0-100?

w4q6a
w4q6b
w4q6c
w4q6d
Answer :- For Answer Click Here

7. In the birthday paradox, as the number of people in a group increases, what happens to the probability that two people share a birthday?

  • It increases
  • It decreases
  • It stays the same
  • It becomes impossible
Answer :- For Answer Click Here

8. Which module is used to generate random numbers in Python?

  • math
  • random
  • stats
  • numpy
Answer :- For Answer Click Here

9. Which function is used to shuffle a list in Python?

  • random.shuffle()
  • shuffle()
  • list.shuffle()
  • random_list()
Answer :- For Answer Click Here

10. What is the output of the following code?

import random
nums = [1, 2, 3, 4, 5]
random.shuffle(nums)
print(nums)

  • [1, 2, 3, 4, 5]
  • [5, 4, 3, 2, 1]
  • A random ordering of the numbers 1 through 5
  • An error
Answer :- For Answer Click Here
Course NameThe Joy Of Computing Using Python
CategoryNPTEL Assignment Answer
Home Click Here
Join Us on TelegramClick Here

NPTEL The Joy Of Computing Using Python Week 3 Assignment Answer 2023

1. What will be the output of the following code?

L = [‘a’, ‘b’, ‘c’, ‘d’, ‘e’, ‘f’, ‘g’, ‘h’]
print(L[2:5])

  • a, b, c
  • a, b, c, d
  • c, d, e
  • c, d, e, f
Answer :- c

2. Which of the following is a valid way to declare a dictionary in Python?

  • {1: “one”, 2: “two”, 3: “three”}
  • [1: “one”, 2: “two”, 3: “three”]
  • (1: “one”, 2: “two”, 3: “three”)
  • <1: “one”, 2: “two”, 3: “three”>
Answer :- a

3. Which of the following method is correct to add an element at a specific position?

  • insert()
  • add()
  • append()
  • index()
Answer :- a

4. What is the correct syntax to add an item to the end of a list in Python?

  • list.add(item)
  • list.append(item)
  • list.insert(item)
  • list.extend(item)
Answer :- b

5. Which of the following is not a valid data type in Python?

  • integer
  • string
  • float
  • character
Answer :- d

6. What is the output of the following code?

for i in range(1, 21):
    if i % 3 == 0 and i % 5 == 0:
        print("FizzBuzz")
    elif i % 3 == 0:
        print("Fizz")
    elif i % 5 == 0:
        print("Buzz")
    else:
        print(i)
  • Prints numbers from 1 to 20
  • Prints Fizz for multiples of 3 and Buzz for multiples of 5
  • Prints FizzBuzz for multiples of 3 and 5
  • None of the above
Answer :- b

7. What is the output of the following code?

a = 5
b = 2
print(a // b)

  • 2
  • 2.5
  • 3
  • 2.0
Answer :- a

8. What is the output of the following code?
s = “hello”
print(s[::-1])

  • “hello”
  • “olleh”
  • “hlo”
  • “leh”
Answer :- b

9. What is the output of the following code?
a = 10
b = 5
c = a % b
print(c)

  • 2
  • 5
  • 0
  • 1
Answer :- c

10. What is the output of the following code?
s = “python”
print(s[1:4])

  • “pyt”
  • “yth”
  • “tho”
  • “hon”
Answer :- b
Course NameThe Joy Of Computing Using Python
CategoryNPTEL Assignment Answer
Home Click Here
Join Us on TelegramClick Here

NPTEL The Joy Of Computing Using Python Week 2 Assignment Answer 2023

1. Which of the following is a high-level programming language?

  • Assembly
  • C
  • Python
  • Machine Language
Answer :- c

2. Which of the following is an example of a front-end programming language?

  • PHP
  • Java
  • HTML
  • SQL
Answer :- c

3. Which of the following is used to store data in a programming language?

  • Variables
  • Arrays
  • Loops
  • Conditionals
Answer :- a, b

4. Which statement will print ‘The joy of computing’?

  • print(The joy of computing)
  • print The joy of computing
  • printf(‘The joy of computing)
  • print(‘The joy of computing’)
Answer :- d

5. What should be the value of _ to print all numbers from 0-10
w2q5

  • 10
  • 9
  • 11
  • None of the above
Answer :- c

6. Which of the following keyword is used to declare a function in a programming language?

  • def
  • var
  • int
  • float
Answer :- a

7. What will be the output of the following code?
w2q7

  • 0
  • 45
  • 43
  • 50
Answer :- b

8. What value will c store in it after the execution of the below code?
c=b**3

  • Value of b multiplied by 3
  • Cube of b
  • Value of b multiplied with 3 twice
  • It will throw an error
Answer :- d

9. What will be the output? suppose the input is 30
w2q9

  • 60
  • Error
  • 3030
  • 30
Answer :- c

10. What is the output for the following program?
w2q10

  • True
  • False
  • It will display an error message
  • Boolean
Answer :- b
Course NameThe Joy Of Computing Using Python
CategoryNPTEL Assignment Answer
Home Click Here
Join Us on TelegramClick Here

NPTEL The Joy Of Computing Using Python Week 1 Assignment Answer 2023

1. What will be the value of my variable at the end of the loop.

w1q1

  • 50
  • 40
  • 49
  • 0
Answer :- 40

2. Which of the following is not a type of block in Scratch?

  • Motion
  • Looks
  • Sound
  • Jump
Answer :- Jump

3. What is the main function of the “if” block in Scratch?

  • To repeat a set of instructions
  • To create a loop
  • To control the flow of the program based on a condition
  • To play a sound
Answer :- To control the flow of the program based on a condition

4. Which block in Scratch is used to control the movement of a sprite?

  • Motion
  • Looks
  • Sound
  • Control
Answer :- Motion

5. Imagine sprite to be a scooter. How many times scooter will move forward?
w1q5

  • 7
  • 4
  • 6
  • 5
Answer :- 5

6. Which block in Scratch is used to make a sprite say something?

Motion
Looks
Sound
Control

Answer :- Looks

7. What is the purpose of the “repeat” block in Scratch?

  • To repeat a set of instructions a specific number of times
  • To repeat a set of instructions forever
  • To repeat a set of instructions based on a condition
  • To play a sound repeatedly
Answer :- To repeat a set of instructions a specific number of times

8. Which block in Scratch is used to wait for a certain amount of time before continuing with the program?

  • Motion
  • Looks
  • Sound
  • Control
Answer :- Control

9. Which block in Scratch is used to detect when a sprite touches another sprite?

  • Motion
  • Looks
  • Sound
  • Sensing
Answer :- Sensing

10. What is the purpose of the “broadcast” block in Scratch?

  • To send a message to another sprite
  • To play a sound
  • To move a sprite
  • To change the background color
Answer :- To send a message to another sprite
Course NameThe Joy Of Computing Using Python
CategoryNPTEL Assignment Answer
Home Click Here
Join Us on TelegramClick Here

Share This Article
Leave a comment