[Week 4] NPTEL Data Base Management System Assignment Answers 2023

admin
12 Min Read

NPTEL Data Base Management System Assignment Answers

Nptel Data Base Management System Assignment Answers

NPTEL Data Base Management System Week 4 Assignment Answers 2023

1. Consider the relational schema OfficeList (Sector, Company, Building, Floor, Employees)with the following Functional Dependency set:

{Sector, Company} -> Building, Floor}
{Company, Building} – {Employees, Sector}
Building > Floor

Which attribute is present in all the composite candidate kevs of OfficeList?

a) Sector
b) Company
c) Building
d) Floor

Answer :-For Answers Click Here

2. Consider the relational schema:
DeviceLogs (Device, OperatingSystem, Logins, DateOfRecord, DeviceLocation) with the
following Functional Dependency set:
{Device, OperatingSystem} -› DeviceLocation
{Logins, Date0fRecord] – OperatingSystem
DeviceLocation -› DateOfRecord
If X is the number of candidate keys of DeviceLogs and Y is its highest Normal Form, find the values of X and Y.

a) X=1, Y=2
b) X=2, Y=1
c) X=3, Y=3
d) X=2, Y=3

Answer :- For Answers Click Here

3. Consider the relational schema DataLabelling (DataSetName, DataFeature1, DataFeature2, Label, Confidence, Annotators) with the following Functional Dependency set:

w4q3
Answer :- For Answers Click Here

4. Consider the relational schema LuckyDraw (Box, Item, Price, Picked, WinningPrize). Which of the following set of functional dependencies should be chosen so that LuckyDraw can be in 2NF but not in 3NF?

w4q4
Answer :- For Answers Click Here

5. Consider the relational schema Tournament (Champion, Category, Participants, Judges, Day) with the following Functional Dependency set F.

w4q5
Answer :- For Answers Click Here

6. Consider the relational schema Gallery (GallerySection, ArtistID, ArtID, Sold, Theme) with the following Functional Dependency set:

w4q6
Answer :- For Answers Click Here

7. Consider the relational schema Gallery (GallerySection, ArtistID, ArtID, Sold, Theme) with the following Functional Dependency sets:

w4q7
Answer :- For Answers Click Here

8. Consider the relational schema Gallery (GallerySection, ArtistID, ArtID, Sold, Theme) with the following Functional Dependency set:

w4q8
Answer :- For Answers Click Here

9. In a relation FurnitureStore (FurnitureNo, FurnitureType, Price, Width, Height, Weight, DeliveryCharge), FurnitureNo identifies FurnitureType and Price. Also, FurnitureType, Width, Height and Weight combined determines the DeliveryCharge. Width and Height of the furniture are dependent on FurnitureNo and Weight together. Which of the following are the non-prime attributes of FurnitureStore?

a) FurnitureNo
b) Height
c) Weight
d) DeliveryCharge

Answer :- For Answers Click Here

10. In a relation FurnitureStore (FurnitureNo, FurnitureType, Price, Width, Height, Weig DeliveryCharge), FurnitureNo identifies FurnitureType and Price. Also, FurnitureType, Width, Height and Weight combined determines the DeliveryCharge. Width and Height of the furniture are dependent on FurnitureNo and Weight together. The highest normal form of FurnitureStore is n. If the highest normal form of the relation has to be increased to n+1, which of the following changes should be made in its current functional dependency set?

a) FurnitureNo and Weight together, should identify FurnitureType and Price
b) Only Width, Height and Weight should identify the DeliveryCharge
c) Only FurnitureType, Height and Weight should identify the DeliveryCharge
d) Only Weight should identify the Width and Height

Answer :- For Answers Click Here
Course NameData Base Management System
CategoryNPTEL Assignment Answer
HomeClick Here
Join Us on TelegramClick Here

NPTEL Data Base Management System Week 3 Assignment Answers 2023

1. Consider the relation Payments as follows:

image 17

a) UPI
b) Cash
c) NEFT
d) Card

Answer :- a

2. Consider the relation Payments as follows:

image 18

Which of the TransactionIDs will NOT be present in the output of R1-R2?
a) 42
b) 15
c) 14
d) 4

Answer :- b

3. Consider the relation Content (Channel, VideoTitle, Likes, Dislikes).
Choose the correct Tuple Relational Calculus that represents the following statement:

“Display the titles of those videos that are published on You Tube Channels and have more than 50,000 likes.”

image 19
Answer :- c

4. Consider the relation Content (Channel, VideoTitle, Likes, Dislikes).
Choose the correct Domain Relational Calculus that is equivalent to the following SQL Query:

SELECT Channel, VideoTitle FROM Content
WHERE Dislikes<100;

a) {< c,v > |31, d(< c,v, 1,d >€ Content ^ d < 100)}
b) {c,v|3c,v, 1, d(< c,v, 1, d >€ Content ^ Dislikes < 100)}
c) {< c,v > 3c,v,1,d € Content ^ d < 100}
d) {c,v|3 < 1, >€ Content ^ Dislikes < 100}

Answer :- a

5. A C program, with embedded SQL query, allows the users to enter a date and an amount to check the transactions that were made on that day. The entered date is stored in the variable Idate and the amount in variable amt. The SQL query returns the TransactionID and Amount of those payments from Payments (Mode, TransactionID, PaymentDate, Amount) whose PaymentDate match with the user’s entered date and the Amount is more than the entered amount. Which of the following SQL queries is correct for the purpose?

a) EXEC SQL
DECLARE c CURSOR FOR
SELECT TransactionID, Amount
FROM Payments
WHERE PaymentDate= :Tdate AND Amount>: amt
END EXEC

b) EXEC SOL
DECLARE c CURSOR FOR
SELECT *
FROM Payments
WHERE PaymentDate= Tdate AND Amount>amt
END EXEC

c) EXEC SOL
DECLARE c CURSOR FOR
SELECT *
FROM Payments
WHERE Tdate=PaymentDate AND amt>Amount

d) EXEC SQL
DECLARE c CURSOR FOR
SELECT TransactionID, Amount
FROM Payments
WHERE : PaymentDate= :Tdate AND : Amount>: amt
END EXEC

Answer :- a

6. A cloth factory maintains a schema of manufactured Clothes where each clothing item is identified by a tag. The clothes are also associated with corresponding sizes and materials. However, each cloth can be designed by multiple designers. Which of the following schema correctly represents the Clothes entity set?

a) Clothes (Tag, Size, Material, Designer)
b) Clothes (Tag, Size, Material), Clothes_Designer (Tag, Designer)
c) Clothes (Tag, Size, Material), Clothes_Designer (Tag, Designer)
d) Clothes (Tag, Size, Material), Clothes Designer (Tag, Designer)

Answer :- d

7. Consider the three relational schemas:
Stories (Title, Author, Pages, StoryCount)
Books (Title, Author, Pages)
Educational (Title, Author, Pages, Subject)
Which of the Entity Relationship diagrams correspond to the given schemas?

w3q7 N
Answer :- c

8. Consider the Entity Relationship Diagram:

image 20

Which of the following is/are true?
a) The participation of Organizer in Org.Conf is partial.
b) The participation of Conference in Org-Conf is partial.
c) Presenter is a composite attribute of Presentation.
d) Presenter is a multivalued attribute of Presentation.

Answer :- b, d

9. Consider the entity relationship diagram.

w3q9 N
Answer :- b

10. Consider the following instance of organizer.

w3q10
Answer :- a
Course NameData Base Management System
CategoryNPTEL Assignment Answer
HomeClick Here
Join Us on TelegramClick Here

NPTEL Data Base Management System Week 2 Assignment Answers 2023

1. Consider two relations StyleName and PrintStyle as follows:

An operation θ between StyleName and PrintStyle will generate the following output:

Identify the operation G.

a) natural join
b) natural left outer join
c) natural right outer join
d) natural full outer join

Answer:- d

2. Consider the following CREATE statements:

Answer:- a

3. Consider the following schema:

  • loan (loan _number, branch_name, amount)
Answer:- b, d

4. Consider the following instance of the relation

BIDDINGTAB (PRODUCTID, HIGHESTBID, LOWESTBID, WINNER, BIDDERS)

Answer:- a

5. Consider the following instance of the relation

BIDDINGTAB (PRODUCTID, HIGHESTBID, LOWESTBID, WINNER, BIDDERS)

Answer:- b

6. Consider the following instance of the relational schema

PAYSCALE (POSITION, BASE_SALARY, EXPERIENCE)

Answer:- c

7. A role Manager has the privilege to perform select, insert, update and delete operations on all tables of database. A new role Software_Engineer is created and the following statement is executed.

Answer:- d

8. Consider the following instance of MountainDetails (MountainName, Altitude, StateName) relation.

Answer:- a

9. Consider the given relational schema: MountainDetails (MountainName, Altitude, StateName)

Answer:- b

10. Consider the given relational schema: MountainDetails (MountainName, Altitude, StateName)

Answer:- c

NPTEL Data Base Management System Week 1 Assignment Answers 2023

1. Which of the following statements is (are) correct?

  • a) Phsical level abstraction describes how a record is stored.
  • b) View level abstraction hides details of data types.
  • c) Physical level abstraction describes data stored in a database and their relationships.
  • d) Logical level abstraction defines the physical schema.
Answer :- a, b, 

2. Consider the following relations:

Subject (sid, sname, credit)
Faculty (fid, sid)
Which of the following is correct?

  • a) RA1 C RAz
  • b) RAg C RAg
  • c) RAI C RAg
  • d) RA1 = RAg
Answer :- c) RAI C RAg

3. What does the following Relational Algebra expression return?

  • a) All heights except the maximum height from Mountain relation.
  • b) All heights except the minimum height from Mountain relation.
  • c) Minimum height from Mountain relation.
  • d) Maximum height from Mountain relation.
Answer :- d) Maximum height from Mountain relation.

4. Consider the relational schema PhoneBook (Name, PhoneNo, Location, LastCalled)

  • Ankit 3222265783 Kolkata 15 Jul
  • Shreya 3222265783 Delhi 16 Jul
  • Ankit 2222586110 Delhi 16 Jul
  • Shreya 2222586110 Kolkata 15 Jul
Answer :- c

5. Consider the relation Flight (FlightNo, Source, Destination, Duration) where {FlightNo} and {Source, Destination, Duration} are the 2 candidate keys. What is the possible num- ber of superkeys of Flight?

  • a) 8
  • b) 9
  • c) 10
  • d) 16
Answer :- b

6. Consider a truth table having the following columns P Q R= ((P V Q) -P) S= ( (P V Q) – P) If the truth table, with all the values, is represented as a relational instance, which column(s) (attribute(s)) should be chosen as candidate keys?

  • a) {P,R}
  • b) {P,Q}
  • c) {Q,R}
  • d) {Q,S)
Answer :- b, c

7. Consider the following instance of ChatBox (SenderID, ReceiverID).

w1q7
Answer :- b

8. Consider the following table:

w1q8
Answer :- d

9. Consider the following table:

w1q9
Answer :- c

10. Which of the following can be a candidate key for the following instance?

w1q10
Answer :- b
Course NameData Base Management System
CategoryNPTEL Assignment Answer
HomeClick Here
Join Us on TelegramClick Here

Share This Article
Leave a comment