NPTEL Plastic Waste Management Assignment Answer week 1,2 2023

admin
11 Min Read

NPTEL Plastic Waste Management Assignment Answer

Plastic Waste Management

NPTEL Plastic Waste Management Assignment Answer week 1 2023

1. Match the following;

AdditivesFunctions
A. Catalystsi. Impart strength hardness and other properties to the plastic
B. Plasticizersii. Prolong the lifetime of the polymer by suppressing degradation
C. Fillersiii. Dissolve the plasticizers
D. Stabilizersiv. Assist and accelerate the hardening of resins v.
E. Solventsv. Improve the plasticity and impart softness to the plastic a.

a. A-v, B-iv, C-ii, D-1, E-ili
b. A-v, B-iv, C-1. D-ii. E-ii
c. A-iv, B-v, C-i, D-ii, E-iii
d. A-iv, B-v, C-ii, D-ii, E-i

Answer :- c. A-iv, B-v, C-i, D-ii, E-iii

2. Which of the following method is suitable for manufacturing sheet materials?

a. Rotational molding
b. Compression molding
c. Calendering
d. Extrusion

Answer :- c. Calendering 

3. The category of plastics that can deform considerably under load at room temperature and return to their original shape when the load is released is called

a. Rigid plastics
b. Semi-rigid plastics
c. Soft plastics
d. Elastomers

Answer :- d. Elastomers

4. What is the resin code of Polypropylene?

a. 4
b. 5
c. 6
d. 7

Answer :- b. 5

5. Which among the following statements) is/are correct?

a. HDPE is the most commonly recycled plastic because it will not break under exposure to extreme temperature conditions.
b. PET is an excellent moisture and water barrier material.
c. PVC is one of the least recycled materials; generally less than 1% of PVC plastic is recycled each year.
d. All of the above

Answer :- d. All of the above

6. State whether the following statement is True or False. The basic structure of plastics generally includes a main chain inorganic link, and side linked molecular groups and some organic and inorganic blends added as additives.

a. True
b. False

Answer :- b. False

7. Which of the following plastic resin is used in cable & wire insulation?

a. Polyethylene
b. Polypropylene
c. Polystyrene
d. Polvamide

Answer :- a. Polyethylene 

8. As per the Plastic Europe market research group, which sector had the highest plastic demand in 2016?

a. Automotive
b. Packaging
C. Agriculture
d. Construction

Answer :- b. Packaging

9. The plastic manufacturing process in which extruded tube is expanded by internal pressure and is generally limited to hollow or tubular parts, and some versatile mold shapes are called molding.

a. Extrusion
b. Injection Molding
c. Blow Molding
d. Rotational Molding

Answer :- c. Blow Molding 

10. According to Plastics Europe 2017, Which country is the largest producer of plastic material?

a. India
b. United States of America
c. Brazil
d. China

Answer :- d. China

11. State whether the following statement is True or False The addition of dyes and pigments during the plastic production process helps in two ways; they act as fillers and impart the desired colour to the plastic.

a. True
b. False

Answer :- a. True

12. Which type of plastic is called “Poison Plastic”?

a. LDPE
b. PS
c. PET
d. PVC

Answer :- d. PVC

13. Which among the following statements) is/are incorrect regarding the general attributes of plastics?

a. Plastics can be resistant to chemicals and corrosion
b. Plastics are both thermal and electrical conductors
c. Plastics have a meagre strength to weight ratio
d. Plastics can be highly durable, resistant to water and have low toxicity

Answer :- b. Plastics are both thermal and electrical conductors 
c. Plastics have a meagre strength to weight ratio 

14. Which among the following is not an example of thermosets?

a. Polyurethane
b. Phenolics
c. Teflon
d. Silicones

Answer :- c. Teflon

15. State whether the following statement is True or False. Thermoplastics can be used by remoulding as many times as required.

a. True
b. False

Answer :- b. False

NPTEL Plastic Waste Management Assignment Answer week 2 2023

1. Which category of solid waste has the highest contribution to global solid waste composition, as per the World Bank report (2012)?

a. Paper
b. Plastic
c. Organics
d. Glass

Answer :- c. Organics 

2. Which of the following statements) is are correct?

a. Plastic can be categorized into micro-, meso-, or macro debris based on the size.
b. Plastic is biologically inert.
c. The main disadvantage of plastic is the sheer amount of time they take to decompose
d. All of the above

Answer :- d. All of the above

3. According to the Eunomia consultant firm in the UK, which part of the ocean had the highest density of plastic waste?

a. Beaches
b. Seafloor
c. Ocean surface
d. Equally distributed over all the parts of ocean

Answer :- a. Beaches 

4. Which among the following is/are the source(s) of plastic waste?

a. Commercial establishments
b. Food & chemical industries
c. Agricultural wastes
d. All of the above

Answer :- d. All of the above

5. What is the correct order of plastic waste sources in percentages, according to Mudgal et al.. (2011)?

a. Building & Construction > Packaging > House wares > Agriculture
b. Packaging > Building & Construction > Agriculture > House wares
C. House wares > Agriculture > Building & Construction > Packaging
d. Packaging > Agriculture > Building & Construction > House wares

Answer :- b. Packaging > Building & Construction > Agriculture > House wares

6. State whether the following statement is True or False. Marine litter is human-created waste that has been deliberately or accidentally released into a sea or ocean during shipping, fishing or aquacultures.

a. True
b. False

Answer :- a. True 

7. Per capita solid waste generation ranges (on a global basis) from

a. 5-10 Kg/day
b. 0.25-2.5 Kg/day
c. 10-15 Kg/day
d. 15-20 Kg/day

Answer :- b. 0.25-2.5 Kg/day 

8. Which of the following statement(s) is/are incorrect?

a. Microbeads used in various personal care and cosmetic products like facial cleansers and cosmetics are secondary sources of plastic waste.
b. Microbead particles are too small to be filtered out by wastewater plants and flow into the ocean from inland water streams and drains.
c. Inland water litter can cause clogging of drains and can be breading spaces for mosquitos, causing human health hazards.
d Poor standards in industrial processes are responsible for some plastic moving into the environment.

Answer :- a. Microbeads used in various personal care and cosmetic products like facial cleansers and cosmetics are secondary sources of plastic waste. 

9. According to the rubbish report, which of the following is the correct order of plastic waste proportions in municipal sources of plastic waste?

a. Cigarette lighter > PET bottles > Food bags > Straws
b. Food bags > PET bottles > Straws > Cigarette lighter
c. PET bottles > Straws > Food bags > Cigarette lighter
d. Straws > PET bottles > Food bags > Cigarette lighter

Answer :- c. PET bottles > Straws > Food bags > Cigarette lighter

10. Plastic that either isn’t collected where waste management facilities are lacking or plastic that is dropped or disposed of on streets or in the environment can be termed as

a. Inland water litter
b. Land litter
c. Marine litter
d. Industrial leakage

Answer :- b. Land litter

11. State whether the following statement is True or False. High-income countries typically have well-managed waste streams and, therefore, low levels of plastic pollution to external environments.

a. True
b. False

Answer :- a. True

12. The process of breaking down large plastics into much smaller pieces due to the combined action of physical, biological, chemo, and photo degradation forces, over a period of time is termed as

a. Fragmentation
b. Coagulation
c. Weathering
d. Littering

Answer :- a. Fragmentation

13. Which of the following statements) is/are correct?

a. Total plastic waste generation by country is typically measured in tonnes per year.
b. The total plastic waste generation by country represents the quantity of plastic at risk of polluting waterways, rivers and the ocean environment.
c. Daily plastic waste generation per person is typically measured in kilograms per person per day.
d. The plastic waste generation per person measures the overall per capita plastic waste generation rate prior to waste management, recycling or incineration.

Answer :- a. Total plastic waste generation by country is typically measured in tonnes per year. 
c. Daily plastic waste generation per person is typically measured in kilograms per person per day. 
d. The plastic waste generation per person measures the overall per capita plastic waste generation rate prior to waste management, recycling or incineration.

14. Which region has the highest share of annual global plastic inputs from rivers into the ocean. according to Lebreton et al. (2017)?

a. Africa
b. Europe
c. Asia
d. Australia- Pacific

Answer :- c. Asia

15. Which among the following is a secondary source of plastic waste?

a. Municipal source
b. Microplastics
c. Distribution & Industrial sources
d. Marine litter

Answer :- b. Microplastics

Share This Article
Leave a comment