NPTEL Stress Management Assignment Answer week 1 or 2 2023

admin
5 Min Read

NPTEL Stress Management Assignment Answer

Stress Management Assignment

NPTEL Stress Management Assignment Answer week 1 2023

1. Stages of Selye’s GAS

a. Stage of resistance> Stage of exhaustion> Alarm reaction
b. Stage of exhaustion> Alarm reaction> Stage of resistance
c. Alarm reaction> Stage of resistance> Stage of exhaustion
d. Stage of resistance> Alarm reaction> Stage of exhaustion

Answer :- c. Alarm reaction> Stage of resistance> Stage of exhaustion

2. Stress can be influenced by:

a. External factors
b. Internal factors
c. Both a and b
d. None of them

Answer :- c. Both a and b

3. Threat to self-esteem is an example of

a. Biological Stressors
b. Psychological Stressor
c. Sociological Stressor
d. Philosophical Stressor

Answer :- b. Psychological Stressor

4. Sometimes stress (eustress) can be helpful, as was suggested by

a. Greenberg J.
b. Hans Selye
c. Holmes and Rahe
d. Wolff H.

Answer :- b. Hans Selye

5. Event Stressors are

a. Short term stressors
b. Long term stressors
c. Both a and b
d. None of them

Answer :- a. Short term stressors

6. An example of an acute stressor is,

a. Job loss
b. Death of a closed one
c. Submission around the corner
d. All of them

Answer :- d. All of them

7. Racial discrimination causes stress in America and Europe- Reported by

a. Penny 1996
b. Cooper 1999
c. Maddi 1981
d. Denollet 2000

Answer :- b. Cooper 1999

8. Which of these influence personality development?

a. Values
b. Skills
c. Social Relationships
d. All of them

Answer :- d. All of them

9. Kakoli is very comfortable talking to strangers in any event. She has

a. Positive Self-esteem
b. Negative Self-esteem
c. Any one of them
d. None of them

Answer :- a. Positive Self-esteem

10. Students can lead into suicide due to

a. Anxiety Disorder
b. Clinical Depression
c. Any one of a and b
d. Both a and b

Answer :- d. Both a and b

NPTEL Stress Management Assignment Answer week 2 2023

1. Relationship exist between the body’s response and chronic stress. This concept was introduced by:

a. Hans Selye
b. Carl Rogers
c. Lazarus
d. Erikson

Answer :- a. Hans Selye

2. The human brain is divided into the vegetative level, limbic system and the ———— level.

a. Neocortical
b. Thalamic
c. Basal ganglia
d. subcortical

Answer :- a. Neocortical

3. The sense organs sends information to ————– which interprets images and sounds and sends a distress signal to the ——————

a. Hypothalamus, amygdala
b. Amygdala, hypothalamus
c. Thalamus, hypothalamus
d. None of the above

Answer :- b. Amygdala, hypothalamus

4. What hormone is released by the adrenal cortex at times of stress?

a. Adrenaline
b. Cortisol
c. Acetylcholine
d. Noradrenaline

Answer :- b. Cortisol

5. Which cells produce antibodies which are released into the fluid surrounding the body’s cells to destroy the invading viruses and bacteria

a. A cells
b. B cells
c. C cells
d. D cells

Answer :- b. B cells

6. Chronic stress lower amounts of a ——————– that is critical to signaling other immune cells.

a. Calcium
b. Potassium
c. Protein
d. Glucose

Answer :- c. Protein

7. In the —————- increased resistance to insulin places an increased demand on the insulin-secretory capacity of the system in individuals who cannot release sufficient insulin to meet these demands

a. Type I
b. Type II
c. Both a and b
d. None of the above

Answer :- b. Type II

8. Relaxation techniques have been found successful in the prevention and treatment of

a. Migraine
b. Anxiety
c. Stress
d. All of the above

Answer :- d. All of the above

9. If the anxiety is manifested as uncontrollable, generalized and excessive anxiety and worry about events or activities

a. Generalized Anxiety Disorders
b. PTSD
c. Phobia
d. Panic DIsorder

Answer :- a. Generalized Anxiety Disorders

10. Intrusive re-experiencing , avoidance, and hyper-arousal are symptoms of:

a. Phobia
b. Panic attack
c. OCD
d. PTSD

Answer :- d. PTSD

Share This Article
Leave a comment